Ons motto:
"TABLERS ON TOUR"

De Liemers

 Omgeven door de rivieren Rijn, IJssel en Oude IJssel, de heuvels van de Veluwe en die van het Montferland, ligt de streek de Liemers. De Liemers is een oud land, dat in de laatste ijstijd als het ware gestoffeerd is met zand-kleistroken, uiterwaarden en moerassen. Binnen dit gebied vinden we de gemeenten Duiven, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar. Doesburg, drielandenpunt op de grenzen van de Achterhoek, de Liemers en de Veluwe, maakt bij de Tafelronde 95 ook deel uit van de Liemers.


de Liemers
Duiven

Gemeente Duiven

 Duiven bestaat uit de drie dorpen Duiven, Groessen en Loo en ligt aan de snelweg A12 en het spoor Arnhem – Winterswijk. Het ligt midden in de Liemers, ten noorden van het Pannerdens Kanaal. 
Het centrum van Duiven heeft de uitstraling van een typisch dorpscentrum. Kleine gezellige straten, de benodigde supermarkten en winkels en een aanbod van sport, recreatie en evenementen. Er zijn concrete plannen om het centrum van Duiven over een kleine 10 jaar volledig vernieuwd te hebben. Naast de bestaande en nieuwe winkels komen er veel nieuwe woningen bij en krijgt de horeca meer ruimte. Het huidige winkelgebied van Duiven is absoluut de moeite waard te bezoeken. De overdekte winkelstraat Elshofpassage functioneert goed en geeft een verzorgd beeld. Daarnaast zijn de Pastoriestraat en de Rijksweg twee winkelstraten die goed aansluiten op deze passage.


Rijnwaarden

Gemeente Rijnwaarden

 De gemeente Rijnwaarden bestaat uit de dorpen Herwen, Aerdt, Tolkamer, Spijk, Lobith, Pannerden en Tuindorp en ligt op het punt waar de Rijn ons land binnenkomt. De inwoners van de gemeente spreken van ‘Het Gelders Eiland’ als ze over hun gemeente praten. Het woord ‘eiland’ geeft al aan dat er veel water is; in het zuiden wordt de gemeente begrensd door de Rijn met het uiterwaardengebied. In het noorden liggen de Oude Waal en de Oude Rijn, verzande Waal en Rijntakken die eeuwen geleden onbevaarbaar zijn geworden. 
Het hele grondgebied van de gemeente Rijnwaarden maakt deel uit van het grensoverschrijdende natuurontwikkelingsproject ‘De Gelderse Poort’ In dit natuurontwikkelingsgebied gebied met grienden, water- en moerasvegetaties, wilgenbosjes en natte graslanden zal de natuur weer meer van het oorspronke lijke karakter krijgen. In huis Aerdt kunt u het informa tie centrum over dit natuurgebied bezoeken. 
Watersportcentrum De Bijland is gelegen in een rustige zijarm van de Rijn en trekt ieder jaar weer vele bezoekers. De Europakade in Tolkamer is een belevenis op zich; hier heeft u namelijk een prachtig uitzicht op de voorbijvarende schepen op de Rijn.


Westervoort

Gemeente Westervoort

 Westervoort is gelegen aan de splitsing van Rijn en IJssel onder de rook van Arnhem.
Westervoort kent een rijk verenigingsleven, zowel op sport- als op cultuurgebied. Na de snelle groeitijd eind jaren ‘80 is de belangrijkste zorg nog steeds het handhaven van het eigen karakter. Iedereen moet zich in Westervoort ‘thuis’ kunnen voelen. Het grootste jaarlijkse evenement is ieder jaar gedurende het laatste weekend van de schoolvakantie. Dan wordt de manifestatie ‘Westervoort in Beweging’ georganiseerd. Hierbij presenteren de plaatselijke overheid, het bedrijfsleven en de verenigingen zich aan de inwoners tijdens een grootse braderie. Daarbij is er het truckerfestival en het fierljeptoernooi met deelnemers uit het hele land. Ieder jaar is dit alles weer een enorme happening. 
De gemeente ligt in het natuurgebied ‘De Liemers’ en vlakbij natuurontwikkelingsgebied ‘De Gelderse Poort’. Ideaal voor de natuur- en cultuurliefhebber, maar tevens voor fietsers en wandelaars.


Doesburg

Gemeente Doesburg


De Hanzestad Doesburg was vroeger door haar ligging voor kooplui van grote betekenis. Thans vormt het voor velen een unieke pleisterplaats op de plek waar IJssel en Oude IJssel samenkomen. Doesburg ligt aan de oude handelsweg van Munster over de Veluwe naar Amsterdam. De stad is dan ook centraal gelegen tussen Veluwe, Liemers en Achterhoek. De stad geniet grote bekendheid door de historische binnenstad met vele monumentale gebouwen. Weinig steden in ons land zijn zo gaaf bewaard gebleven als deze oude Hanzestad. Het middeleeuwse stratenpatroon is nog volledig intact. Bovendien telt de binnenstad 150 beschermde monumenten. 
Doesburg is op een hoogte gebouwd. In 1697 wordt besloten dat de stad nieuwe verdedigingswerken naar ontwerp van Menno van Coehoorn krijgt. 
De wallen zijn nog voor een deel intact en als monument beschermd. 
Ze onderstrepen de strategische ligging van de stad als bruggenhoofd aan de IJssel. In augustus 1974 is Doesburg als "beschermd stadsgezicht" aangewezen. 
Toeristisch aantrekkelijk vanwege de ligging, het winkelbestand, de vele galeries en diverse musea.

 


zevenaar

Gemeente Zevenaar 

De gemeente Zevenaar ligt in het hart van de Liemers. Dit gebied ligt in de driehoek van de Rijn, de zuidelijke IJsseloever en de landsgrens. De gemeente Zevenaar bestaat uit de volgende kernen: Zevenaar, Oud-Zevenaar, Angerlo, Babberich, Giesbeek, Lathum en Ooy. De gemeente Zevenaar heeft niet alleen een gezellig centrum met een gevarieerd winkelaanbod, ook worden jaarlijks diverse evenementen georganiseerd. Cultuursnuivers kunnen ook hun hart ophalen want in Zevenaar vindt u diverse historische gebouwen die de moeite van een bezoek zeker waard zijn. Zo vindt u hier onder andere De Buitenmolen. Dit uit de zestiende eeuw stammende monument is de oudste torenmolen van Nederland. In oud-Zevenaar is de eeuwenoude Martinuskerk fraai gelegen aan de dijk.